Rengjøring ved hjelp av ultralyd

Rengjøring med hjelp av ultralyd er en velprøvd teknikk som har vært i bruk siden 60-tallet. Ultralydvasking har en overlegen effekt når det kommer til rengjøring på overflater som er vanskelig å komme til. Ved å bruke riktig vaskemiddel i kombinasjon med en ultralydvasker vil man kunne få fjernet smuss og uønskede partikler som ellers er umulig å vaske bort. Dessuten sparer man mye tid ved å bruke en ultralydvasker i motsetning til andre rengjøringmetoder.

Ultralydvaskeren lager høyfrekvente lydbølger som lager kavitasjon i vaskemiddelet, som igjen gjør at det dannes små mikroskopiske vakuumbobler som imploderer under kraftig energiutvikling.

De mest vanlige frekvensområdene som benyttes i ultralydvaskere er 28khz og 40khz. Forskjellen er at 28khz lager større og mer "aggressive" vakuumbobler, mens 40khz lager mindre og "snillere" vakuumbobler. Ved rengjøring av store deler som f.eks motordeler eller ved malingfjerning, kan 28khz være riktig valg, mens 40khz er mer passende til rengjøring av f.eks smykker, gull, optikk, osv. Vi tilbyr også ultralydvaskere med multifrekvens som hele tiden varierer fra 40khz til 90khz, samt ultralydvaskere som har både 35khz, 70khz og 105khz.

Vakuumboblene kommer til alle trange steder som for eksempel hulrom og sprikker, og "børster" effektivt bort urenheter som olje, maling, lim, sot, rust, kalk, med mer.

Bruksområdene for en ultralydvasker er mange. Elektronikk, kretskort, fin-mekanikk, metaller, våpendeler, dyser, forgassere, motorblokker, topplokk, tatoveringsutstyr, tomhylser, malingsprøyter, smykker, gull, briller, optikk, linser, urverk, tannlegeutstyr, laboratorieutstyr, glassrør, musikkinstrumenter, boreutstyr, ladeluftkjølere, turboer, ventiler, osv.

I kombinasjon med riktige kjemikalier løser vi stadig nye utfordringer. Se våre før og etter bilder for eksempler.

 

Viktigheten av riktig kjemi og temperatur

Rengjøring av deler i en ultralydvasker har svært lite for seg om man ikke bruker riktige kjemikalier i henhold til delen som vaskes og hva som skal vaskes bort fra delen. En ultralydvasker i seg selv er bare halve verktøyet. Det er i kombinasjon med riktig vaskemiddel den beste effekten oppnås. Enkelt forklart kan man si at ultralydvaskeren erstatter børsten, men man må fortsatt ha riktig vaskemiddel for å fjerne det man skal vaske bort.

For å oppnå best effekt i en ultralydvasker er det viktig å benytte seg av vaskemidler som har lav viskositet. Viskositeten sier noe om hvor tyntflytende eller tyktflytende væsken er. Jo mer tyntflytende, jo bedre. En tyntflytende væske kaviteter lettere, og det er nettopp kavitasjon som gir børsteeffekten i en ultralydvasker. Er væsken for tykk vil ikke kavitasjon oppstå i ønsket grad og vaskeeffekten blir dermed dårligere.

Optimale vaskemidler for ultralydvaskere er som regel utviklet for formålet, og vil som oftest ikke være like egnet i delevaskere eller andre vaskemaskiner med spylefunksjon. På samme måte vil ikke vaskemidler som er laget for delevaskere fungere like bra i en ultralydvasker da de som oftest har for høy viskositet.

Myten om at man kan bruke reint vann for å vaske deler er herved avkreftet.

Myten om at vann og Zalo er bra nok er litt diffus ettersom noen partikler kan vaskes bort med Zalo, mens andre ikke (igjen tilbake til valg av rett vaskemiddel).

 

Fjerning av oksygen fra badet (degassing)

For å oppnå best rengjøringsresultat er det viktig å få ut oksygenet fra vannet. Det oppnås best ved å fylle ultralydvaskeren med rent vann og varme opp dette til ca. 70 grader og deretter kjøre ultralyd i 30-60 minutter. Etter at dette er gjort kan kjemi blandes inn, pass på at temperaturforskjellen mellom badet og kjemien ikke er for høy ved innblanding av kjemi. Blander man i kjemien før degassing vil det være vanskeligere å få ut oksygenet fra badet, men det avhenger av kjemien som benyttes.